Grafomotricitat, motricitat fina i traç

Fem una pinzellada ràpida a aquests tres conceptes.

La grafomotricitat fa referència al moviment que tot infant realitza amb la mà a l’hora d’escriure o dibuixar.

Per treballar la grafomotricitat cal realitzar prèviament activitats i propostes de motricitat fina, en que especialment es fa treballar els braços, les mans i sobretot els ditets.

Com ho farem?

A través d’activitats de motricitat fina, on a més a més desenvolupem la força (controlada), la concentració i l’atenció, amb propostes d’enfilar, enroscar/desenroscar, modelar, tapar, cordar, premsar, arrugar, estripar, encaixar, desencaixar, tallar (tisores)…

Mentre més treballin els ditets, amb més precisió després agafaran el llapis. Quan agafen un llapis quan són petits, els moviments que fan són irregulars, però a mesura que l’infant creix va aprenen a controlar cada cop més el seu cos.

És per això que els primers traços són irregulars, els gargots. Aquesta etapa del gargot és essencial, on veiem que l’infant utilitza tot l’espai per fer aquests primers traços.

A mesura que l’infant creix, el seu traç passa de ser un traç descontrolat, a un traç més controlat on l’infant s’adona que hi ha una relació amb els moviments que fa, és a dir comença a ser conscient de la seva coordinació visual i motora.

Realitzar correctament el traç en l’espai s’aprèn fent traços d’esquerra a dreta, de dalt a baix,… i es va evolucionant fent cercles, onades, bucles,… fins que s’arriba a la complexitat del traç de les lletres, les síl·labes, les paraules…

Així doncs, aquí teniu un material per treballar els traços amb els petits de la casa. Un material aconsellat per infants entre 3 i 6 anys, on podeu proposar resseguir els traços amb retoladors veleda que els hi encanta, o si ho preferiu abans, podeu oferir de resseguir aquests traços abans amb el ditet, o oferir material com pedretes, botons, petxines, cigrons, plastilina…

 

110 targes on trobaràs:

  • Diferents traços
  • El traç de números de colors
  • El traç de les lletres de l’abecedari en: lletra de pal, lletra lligada i lletra d’impremta.

110 Targes igual que l’anterior però en format llibret allargat.

20 Targes de números (de l’1 al 20).

En total 240 targes que podràs descarregar a la web-botiga de Marona de colors, clicant aquí sota:

https://maronadecolors.com/producte/grafomotricitat-motricitat-fina-tracos

Et puc assegurar que a casa nostra ha triomfat!

Si et descarregues aquest material, em farà molta il·lusió que comparteixis el post i que el comentis.

Gràcies, gràcies, gràcies.

Marona de colors 😊

 

Grafomotricidad, motricidad fina y trazo

Hacemos una pincelada rápida a estos tres conceptos.

La grafomotricidad hace referencia al movimiento que todo niño y niña realiza con la mano a la hora de escribir o dibujar.

Para trabajar la grafomotricidad hace falta realizar previamente actividades y propuestas de motricidad fina, en que especialmente se hace trabajar los brazos, las manos y sobre todo los deditos.

¿Cómo lo haremos?

A través de actividades de motricidad fina, donde además desarrollamos la fuerza (controlada), la concentración y la atención con propuestas de enhebrar/desenhebrar, enroscar/desenroscar, modelar, tapar, abrochar, prensar, arrugar, encajar/desencajar, cortar (tijeras)…

Mientras más trabajen los deditos, con más precisión cogerán después el lápiz. Cuando cogen un lápiz cuando son pequeños, los movimientos que hacen son irregulares, pero a medida que el niño o la niña crece, va aprendiendo a controlar cada vez más su cuerpo.

Es por eso que los primeros trazos son irregulares, los garabatos. Esta etapa del garabato es esencial, donde vemos que el niño o la niña utiliza todo el espacio para hacer estos primeros trazos.

A medida que la criatura crece, su trazo pasa de ser un trazo descontrolado a un trazo más controlado donde el niño o la niña se da cuenta que hay una relación con los movimientos que hace, es decir, empieza a ser consciente de su coordinación visual y motora.

Realizar el trazo en el espacio se aprende realizando trazos de izquierda a derecha, de arriba abajo… y va evolucionando haciendo círculos, ondas, bucles, hasta que llega la complexidad del trazo de las letras, sílabas, palabras…

Así pues, aquí tenéis un material para trabajar los trazos con los pequeños y pequeñas de la casa. Un material que se aconseja a criaturas entre 3 y 6 años, donde podéis reseguir los trazos con rotulador veleda que les encanta, o si preferís antes, podéis ofrecer reseguir estos trazos antes con los deditos, u ofrecer material como piedras, botones, conchas, garbanzos, plastilina…

 

110 tarjetas donde encontrarás:

  • Diferentes trazos
  • El trazo de números de colores
  • El trazo de las letras del abecedario en: letra de palo, letra ligada y letra de ’imprenta.

110 tarjetas iguales que la anterior propuesta, pero en formato libro alargado.

20 tarjetas de números (de l’1 al 20).

 

En total 240 tarjetas que podrás descargar en la web-tienda de Marona de colors, clicando aquí debajo:

https://maronadecolors.com/es/producte/grafomotricidad-motricidad-fina-trazos/

 

¡Te puedo asegurar que en nuestra casa ha triunfado!

Si te descargas este material, me hará mucha ilusión que compartas el post y lo comentes.

Gracias, gracias, gracias.

Marona de colors_mami de colores 😊

 

 

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s