1A PART

El trimestre passat, en un curs de matemàtiques vaig tenir una il·luminació! Sí, sí, com ho llegeixes. Una escola ens compartia com treballaven els números, i ho vaig trobar tan “xulo”, que vaig pensar que podia fer-ho semblant però amb l’abecedari.

Així que, un dia, quan els alumnes van arribar a l’aula, l’abecedari que estava en una paret de l’aula, a la seva alçada, amb els seus noms posats a la “caseta” corresponent, va desaparèixer.

I ara què? Vam buscar i rebuscar per l’aula, però l’abecedari no era en lloc. Així que vam decidir fer-ne un nosaltres. Genial, oi?! Tot això ens passava a finals del primer trimestre, on tot és màgia, nervis, tió, reis… moltes emocions alhora. I vam decidir (la meva companya i jo) que un bon moment per començar el nostre abecedari seria al començar el 2n trimestre.

I un dia al matí, va passar quelcom màgic… a sobre una petita taula, hi havia alguna cosa amagada sota un llençol. Què hi hauria? Quins nervis!!! Volien destapar-ho immediatament!

 

 

 

 

Al treure el llençol blanc, vam poder veure una caixa amb molts calaixets petits (la caixa dels sons), i un DRAC. Es va presentar com el Drac de les lletres, i els va explicar que cada setmana ens portaria 2 o 3 lletres per conèixer-les millor, i ens va proposar elaborar el nostre propi llibret de l’abecedari i a part, crear l’abecedari per l’aula. Genial, oi? No podien estar més engrescats, i les mestres també!!!

Aprofito per dir, que aquest projecte l’estem duent a terme a P4. Els nens i les nenes, a aquesta edat, molts ja coneixen les lletres, però trobem que ens està essent molt engrescador, motivador i útil per treballar a poc a poc cada lletra, el seu so, la seva grafia i les seves “trampetes”, perquè com que són molt llestos, ja veuen que a vegades, escrivim paraules, on hi ha lletres que ens enganyen, s’escriuen amb una lletra que després el seu so no correspon amb la grafia que veuen, per exemple:

ELEFANT, ells escriuen: ALAFANT.
ORIOL, ells escriuen: URIOL.
ESQUIROL, ells escriuen: ASCIROL.

I sí, ho donem per bo, perquè estan aprenent a escriure a través dels sons. Sisplau, no els corregim, no els hi diguem així no! El que estan fent és escriptura natural, i és fantàstic!!!! L’escriptura arbitrària vindrà més endavant, tant endavant com a 3r!!!! Així que no ens atabalem i relaxem-nos, ok?

Alguns pares i mares m’han escrit i em diuen: -però, i si ho demanen? Si ho demanen cap problema, se’ls hi diu fent el so, exemple:

Infant: -Vull escriure ELEFANT, com s’escriu?
Adult: -EEEE LLLLL EEEEE FFFFFF AAAAAA NNNNNNN TTTTTTT
Infant: -ALAFANT, va amb A o amb E?
Adult: -Amb E, aquesta ens enganya una mica, perquè pot ser E o A.

M’explico? Si l’infant ho demana, perquè ell/a amb aquest treball, ja mostra l’interès per saber, per voler fer-ho bé. I atenció! Potser un altre dia ni ens ho demana, i ho escriu tal qual li sona a ell/a: ALAFANT. I està correcte, d’acord? Quan sigui més gran ja retindrà i recordarà que ELEFANT, s’escriu ELEFANT.

Bé doncs, el Drac de les lletres sempre el tenim a l’aula, a sobre la caixa dels sons. Durant unes setmanes, el dia que el Drac ens portava alguna lletra, els infants trobaven una caixa de cartró amb cosetes a dintre, la caixa dels sons i el Drac al mig de l’aula, això volia dir, avui descobrim una lletra!!!

A l’interior de la caixa què hi trobem:

La lletra que toca, en aquest cas veiem a la imatge la lletra “M”, amb 5 “emes” de diferents textures (hem elaborat un abecedari de textures).

 

 

 

Rectangle taronja pàl·lid per fer la caseta de la lletra “M”. (Anirà penjada a la paret, abecedari aula). Aquí a més, haurem d’enganxar la imatge d’alguna cosa que comenci per la lletra “M”, i escriure la paraula a sota o al costat de la imatge.

IMG_3124

Fitxa lletra M, amb un requadre al costat, on els infants hauran de dibuixar alguna cosa que comenci per la lletra “M”.

Colors de fusta i plastidecors, el Drac ens porta el material de com hem de decorar la lletra “M” de la fitxa petita.

La lletra “M” mida molt petita per posar al calaixets dels sons.

La lletra “M” mida mig foli de color blanc i plastificat per fer la grafia de la “M” amb plastilina.

La lletra “M” mida mig foli de color verd i plastificat per fer la grafia de la “M” amb botons.

Però després d’uns dies buscant les lletres per l’aula, vam decidir posar-hi una mica més d’emoció, i des de fa un parell de setmanes, que el Drac ens dóna la consignIMG_3088a de trobar la caixa de les lletres en algun indret de l’escola: en una altra aula, al passadís, als racons de joc simbòlic, al pati, a l’aula de psico, etc. No sabeu pas l’emoció de trobar la caixa! I no triguen gaire a trobar-la!

 

 

Cada lletra, l’hem de realitzar amb una tècnica diferent, aquí us poso com ho estem fent nosaltres, hi ha fins la “X” perquè és on estem en aquests moments. Ja aniré actualitzant el post, d’acord? Vinga doncs!

LLETRA A: Amb gomets petits.

LLETRA B: Pintar amb colors, plastidecors.

LLETRA C: Amb retoladors fer moltes “C” a dintre la “C”.

LLETRA D: Fer la forma de “D” a un escura-pipes i enganxar-ho sobre la “D”.

LLETRA E: Fer ditades amb pintura.

LLETRA F: Ceres i envernissar.

LLETRA G: Pintar amb aquarel·les.

LLETRA H: Palets de les orelles sucar amb pintura i fer puntillisme.

LLETRA I: Plastilina i envernissar.

LLETRA J: Motlle lletra “J” sucat amb tinta.

LLETRA K: Pintar amb retoladors.

LLETRA L: Pintar amb pintura i raspall de dents.

LLETRA M: Pintar amb colors de fusta.

LLETRA N: Enganxem cintes adhesives de colors.

LLETRA O: Punxons i felpes, punxem l’interior de la “O”.

LLETRA P: Collage, papers de colors, tallats ben petits i a fer un collage dins la P.

 

 

 

 

 

LLETRA Q: Fem ditades dintre la Q.

IMG_3759.JPG

LLETRA R: Estampem amb espongetes.

IMG_3664.JPG

LLETRA S: Estampem amb didals de dit (didals amb formes).

LLETRA T: Enganxem botons sobre la T.

thumbnail_image5

LLETRA U: Fem màgia, fem la U amb cera blanca i després pintem amb aquarel·la blava i surt la U per sorpresa.

thumbnail_image3

LLETRA V: Velcro, els donem la forma V amb el velcro de dues cares.

img_4701.jpg

LLETRA W: Enganxem escuradents de colors.

thumbnail_image1

LLETRA X: Amb retoladors els infants fan la X.

LLETRA Y: Tenim la lletra “Y” feta en un tros de cartolina verda, els infants l’han de punxar i enganxar al seu full (per fer el llibret).

LLETRA Z: Purpurina! A quina criatura no li agrada la purpurina? Doncs cola sobra la Z, i llavors han de tirar purpurina a sobre. I tenen una lletra amb “brilli-brilli”.

IMG-5229

2A PART

RECURSOS I/O MATERIALS QUE HEM UTILITZAT MÉS EN AQUEST PROJECTE DE LES LLETRES

 • 1. Caixa de lletres per presentar cada lletra, la vaig trobar per casualitat (o no) en un “bazar”.

IMG_3088

 • 2. Caixa de sons: la vaig comprar a l’amazon. Les lletres per posar als calaixets, les podeu descarregar tot clicant aquí al costat: Abecedari caixa sons

IMG_2056

Em queda pendent fer un post de la caixa de sons. Dir-vos que a dintre hi tenim objectes que comencen única i exclusivament per la lletra i so que representa la grafia que hi ha al calaixet, per exemple: A: ÀNEC, B: BARRET, C: CADIRA, D: DINOSAURE, ETC…

 • 3. Abecedaris de textures: en vam realitzar tants com 6! Així n’hi ha per tots, i els estem utilitzant per confegir paraules, per classificar segons la textura, etc…

 

 

 

 

 • 4. Taps de suro amb lletres (enganxades): Estampació de lletres perquè sí,  estampació de lletres creant paraules, creant el propi nom, estampació mans amb la inicial del propi nom, etc. Les lletres les podreu trobar a Eurekakids.

 

 

 

 

 

 • 5. Llibret abecedari: Llibret abecedari que utilitzen molt per aprendre tot jugant. Podeu descarregar-vos les imatges per fer el llibret al blog de la Carla (@carlapervocacióambaccent) a http://www.carlapervocacioinstagram.blogspot.com . El llibret es diu: El meu llibre de lletres.

XODN0344

 • 6. Trenca-closques abecedaris: Varietat de trenca-closques, de cartró, de fusta… alguns els han portat els alumnes. Que xulo quan infants i famílis col·laboren!!! Les lletres de fusta són de l’ABACUS, i els altres 2 trenca-closques, crec que els podreu trobar en llibreries com ABACUS i/o també a l’Amazon.

 

 

 

 • 7. Confegir el nom formant un ninot de neu: confegir, ordenar en vertical, picar el nom dels companys, classificar per quantitat de síl·labes, llarg-curt dels noms, decoració lliure del dibuix, etc. Aquesta proposta la vaig veure a ig a @grandesideasparapeques.

 

 

 

 • 8. Aportacions alumnes: És important donar valor a les aportacions dels infants, en aquesta ocasió, un infant va portar branques que s’assemblaven a les lletres i les vam relacionar amb el material de fusta d’inspiració montessori.

 

 

 

I en aquesta altra ocasió, un altre alumne, va realitzar l’abecedari en taps de plàstic, i vam jugar a confegir paraules.

 

 

 

 • 9. Sobres d’hivern: Aprofitant que vam fer la taula d’estació d’hivern, vam elaborar el següent material, l’hem utilitzat molt! Em vaig inspirar en una proposta que vaig veure a Ig a la compte de @_lorena_oh

 

 

 

 • 10. Mural projecte lletres: Estampació amb lletres que trobareu a l’amazon o a la web de “un globo amarillo”.

 

 

 

 

 

 

3A PART

MÉS RECURSOS I/O MATERIALS QUE HEM UTILITZAT EN AQUEST PROJECTE DE LES LLETRES

 • 11. Lletres Abecedari plastificades. Aquesta té més d’una proposta.

11.1 Amb plastilina realitzar la grafia sobre la lletra plastificada. Teniu el següent descarregable per si voleu les lletres: Lletres abecedari i plastilina

 

11.2 Amb botons. Col·locar els botons sobre la grafia de les lletres. Fem treball de motricitat fina.

 

11.3 Relacionar les lletres grans plastificades, amb les lletres de textures. Iniciativa que va sortir dels propis infants.

descarga - 2019-03-21T000613.401

 • 12. Llibrets de qualsevol temàtica. Ja sabeu que m’encanta elaborar llibrets, els trobareu aquí al blog, a l’apartat de racó de lectoescriptura, però us animo a elaborar els vostres llibrets sobre qualsevol tema que estigueu treballant.

DSCN9356

 • 13. Abecedari amb un cartró rodó i agulles de fusta. Un material molt DIY per treballar l’abecedari i la motricitat fina. Els hi encanta!!!

 

 • 14. Safates de forex pan i xinxetes. Escrivim la lletra sobre la safata de forex pan, tenim una caixeta amb xinxetes, els infants punxen la lletra, és com fer pius però han d’anar en compte, i us prometo que hi van! Amb quina cura agafen la xinxeta per no punxar-se! Estem treballant la pinça i la motricitat fina. (Sí, a la foto falten la y i la z, crec que la safata està amagada… hihihi).

IMG-5537

 • 15. Un bonic conte, “Contes de la A a la Z”, d’editorial Polar. A cada lletra una història fantàstica. Aportació d’un infant! És genial que portin material, contes, una autèntica passada!

DSCN9354

 • 16. Abecedari de fusta, inspiració Montessori. Material per confegir paraules, per buscar les lletres, per resseguir la grafia amb el dit, per calcar la grafia en un paper, etc. Aquestes lletres les vaig comprar a la botiga Joguines Ecològiques de Vic.

DSCN9355

 • 17. Abecedari amb marcs de l’Ikea. Aquests marcs els infants els poden agafar quan vulguin i posar-los sobre la taula, per mirar les lletres, recitar l’abecedari, escriure lletres si ho desitgen, etc. Trobareu el descarregable clicant tot seguit: Abecedari marcs ikea . Podeu elaborar el mateix abecedari en lletra lligada si ho voleu o els infants ho demanen.

DSCN9357

 • 18. Abecedari amb lletres de diferents materials, fusta, fusta de colors, pedres. Els infants han de col·locar les lletres a la seva corresponent grafia. Podeu descarregar-vos el full amb l’abecedari tot seguit (jo el tinc plastificat, així no es fa malbé): Abecedari

 

 • 19. Pergamí màgic. Recurs ideal a partir dels 3 anys, edat en la que comencen a fer traços i a iniciar-se en el procés de lectoescriptura. I perquè és màgic? El traç es realitza amb un pinzell que s’ha de mullar amb una mica d’aigua, i sembla tinta negra. Un cop els dibuixos secs, aquests desapareixen!!! I tornem a començar. El vam adquirir a @pulula_espais_creatius.

 

 • 20. Caixa + taps blancs amb lletres. Es tracta de crear i/o confegir paraules mentre practiquem la motricitat fina. El suport dels taps està enganxat amb cola calenta a la caixa. Es pot fer l’activitat amb les lletres de pal o lletra lligada.

 

JA HEM ACABAT!

Doncs ja hem entregat el llibret: “EL MEU ABECEDARI”, elaborat per tots els infants. Com està fet? A la primera part del post us ho explico. I als stories de Ig i de Facebook, podreu veure vídeos dels llibrets. Segueix a sota…

 

Us deixo tot seguit, el descarregable de la portada: Portada el meu abecedari

També us podeu descarregar la plantilla per elaborar-vos les vostres plantilles: Plantilla lletres

I les lletres d’on són? us demanareu… Doncs de la pàgina: http://www.manualidadeseducativas.blogspot.com

I per acabaaaaaar, hem elaborat dos abecedaris d’aula!!! Dos sí!!! Un està fet amb les mateixes tècniques i recursos que hem seguit amb les lletres del llibret “El meu abecedari”, (em queda pendent penjar-vos foto) per ensenyar-vos-ho.

I l’altre, hem elaborat l’abecedari amb el propi cos, en aquesta foto, exemple de la lletra “T”. (Em sap greu, però no puc penjar-vos fotos, aquesta amb les cares tapades és perquè us feu una idea). Doncs aquest abecedari està penjat en un pany de paret de l’aula, i els encanta veure’s a les fotos, i tot sovint quan s’ho miren (que és cada dia), canten la cançó de la Dàmaris Gelabert: “L’Abecedari”. També els hi agrada molt la cançó de “Les vocals”, també de la Dàmaris Gelabert.

 IMG_4525

Què et sembla el post? Complet, oi? T’ha resultat útil aquest post? Em deixes el teu comentari? Tens alguna proposta? Pots fer alguna aportació?

Si escrius alguna cosa potser trobaràs ens uns dies una sorpresa al teu correu 😉

I si vols estar al dia d’aquest post i d’altres que vagi penjant, subscriu-te al blog!

Moltes gràcies,

Marona de colors 🙂

21 thoughts on “PROJECTE EL DRAC DE LES LLETRES

 1. M’encanten aquests últims post q estàs fent! Estic estudiant la carrera i ara realitzaré la meva intervenció a l’escola de pràctiques. Treballaré la consciència fonológica i m’estàs donant idees xulíssimes!!!
  Gràcies per compartir experiències!!

  M'agrada

 2. M’ encanta tot el que fas. He treballat un projecte de les lletres paregut aquest curs a partir del conte “El Menjalletres “. Però m’ has donat noves idees per al proper curs. Gràcies per tot el que comparteixes sempre!!!

  M'agrada

 3. Fa poquet que et vaig descobrir i m’encanta tot el que fas! m’has donat moltes idees per posar en pràctica! gràcies per compartir! un dubte que a mi sempre em sorgeix…tant a la caixa de sons com als abecedaris has inclòs també la ç, ll, ny?
  Gràcies!!

  Liked by 1 person

 4. Quin post més interessant! Moltes idees per treballar les lletres de manera molt divertida i vivencial. Quanta experimentació! Ja tinc ganes de posar-ne en pràctica alguna amb els meus petitons.

  Liked by 1 person

 5. M’ha encantat aquesta manera de treballar la lectoescriptura amb els més menuts. M’agrada a mi així que a ells i a elles els deu encantar! Moltes gràcies per compartir la teua experiència!

  Liked by 1 person

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s