“El famós pot de la calma, és un mètode que va dissenyar la pedagoga italiana Maria Montessori”. Aquesta afirmació no és certa!!!

 

Després de la publicació del post del pot de la calma (aquest estiu) em van arribar diferents preguntes, reflexions i demandes per diferents vies perquè no estava del tot clar que el famós pot fos de la pedagoga Maria Montessori. Alguna marona, em va dir que estava segura que no era de l’esmentada pedagoga, així que durant les posteriors setmanes hi he estat treballant per contrastar informacions. Des d’aquí donar les gràcies perquè tot això m’ha fet créixer, m’ha fet aprendre i conèixer persones. Diuen que rectificar és de savis, així que, el més correcte és aclarir allò que s’ha explicat sense cap mala intenció de forma errònia, comprovant l’exactitud i autenticitat de la informació sobre el pot de la calma.

Dit això, el “famós” pot de la calma, seria una adaptació del mètode de Maria Montessori. Està inspirat en el seu mètode, perquè en la seva filosofia de guiar a l’infant, també està el donar-li a conèixer un ambient còmode, de respecte i amor.

I aquest pot de la calma, no són els elements en sí del pot, però sí en com baixar respectuosament l’ansietat dels petits.

Per a què serveix el pot de la calma?

El pot de la calma, no és una tècnica de càstig, sinó que serveix per desviar l’atenció. Acompanyarem a l’infant si està molt enfadat, amb un to cordial, i l’acompanyarem a la calma amb amorositat i paciència. Poc a poc, anirem respirant lentament tots plegats, i així, reduirem l’estrès i l’ansietat.

El pot de la calma, permet als infants organitzar i centralitzar el seu sistema nerviós central en un estímul concret.

Quan l’infant observa la purpurina i altres objectes com cauen, es genera una ordre inconscient que comunica al cervell que minvi l’agitació o estrès. I poc a poc es crea la calma.

INGREDIENTS PER A FER EL POT DE LA CALMA:

  • 1 POT DE VIDRE TRANSPARENT
  • ½ CULLERADA DE COLA AMB PURPURINA
  • PURPURINA
  • OBJECTE PETIT PER FLOTAR
  • COLORANT
  • SABÓ TRANSPARENT
  • COLA TRANSPARENT
  • AIGUA MOLT CALENTA
  • PISTOLA SILICONA

IMG_6393

 

COM FER EL POT:

  1. Fiqueu dins el pot els ingredients: purpurina, objectes petits, i fiqueu l’aigua (fins a la meitat del pot). Teniu en compte que ha de ser ben calenta.
  2. Incorporeu la cola transparent i la cola amb purpurina fins que veieu que tot plegat té un aspecte més dens. Recordeu que mentre més cola hi fiqueu, més a poc a poc es mouran els objectes i la purpurina. Remeneu-ho molt bé!!!
  3. Afegiu sabó transparent, i torneu a remenar tot molt bé. (La cola, juntament amb el sabó s’utilitzen perquè hi hagi fluïdesa de diferents densitats, i la purpurina anirà caient de diferents maneres).
  4. Incorporeu ara el colorant (Recordeu però, que amb els colors foscos, amb un parell de gotetes n’hi ha prou, doncs si en tireu massa no us deixarà veure els objectes de l’interior del pot). I remeneu de nou, molt i molt!
  5. Si voleu, torneu a afegir purpurina. Vosaltres mateixos veureu com us està quedant i si en voleu afegir més o no. Si n’afegiu, remeneu i remeneu de nou, molt i molt!
  6. Quan l’espuma de tant remenar hagi desaparegut, afegiu més aigua calenta, fins que arribis a dalt de tot del pot, només deixant un dit d’aire perquè tot el contingut del pot es pugui moure quan el remeneu. I remeneu de nou, molt i molt.
  7. Quan creieu que ja el teniu apunt, que no voleu afegir res més, amb la pistola de silicona, enganxa la tapa pel seu interior i tapeu el pot. Remeneu i remeneu. Ja teniu el vostre pot de la calma fet! Felicitats!!!!
  8. Si li voleu donar un final més cuquetó, sempre podeu decorar el pot per l’exterior de la tapa amb una cinta o llaç ben bonic.

 

Les fotografies que us mostro, són dels pots de la calma que vam realitzar aquest curs passat a l’escola. A els nens i nenes els hi va encantar fer-los, però més, utilitzar-los!!!

 

IMG_6418IMG_6490

Atenció:

Tot aquest món m’apassiona, i tot el què faig ho faig amb respecte i amor. Tota informació i/o aportació del pot de la calma, serà ben rebuda 🙂 Podem parlar-ne, crear debat, inventar nous mètodes, perquè no? El que vulgueu!!!! M’apunto a tot!!! :p

Agraïments/Agradecimientos: a “revolución mamá” y “la casa de los niños” (espacio Montessori), por su amabilidad y respeto en nuestra conversación. A Som Infància per dirigir-me a Escola montessori Palau.

Per acabar, us animo a fer aquest pot de la calma, en companyia dels vostres fills. A ells els hi agradarà fer-lo amb vosaltres. És una bona estona per compartir amb els vostres fills/es.

Marona de colors 🙂

 

3 thoughts on “EL POT DE LA CALMA

    1. Hola Anna, perdona perquè no he vist el teu missatge fins ara… quin greu…
      Referent a la teva pregunta, et volia dir que dies enrere, després d’algunes indagacions més sobre el pot de la calma,
      vaig “refer” post, doncs, en cap llibre Maria Montessori parla del pot de la calma, sinó que el famós pot, vindria a ser
      una adaptació del mètode de Montessori.
      Si vols fer una ullada al post, allà ho explico.
      Moltes gràcies i perdona per aquest retard en la resposta.

      M'agrada

Deixa un comentari