El primer CONTE que va tenir l’Arnau, va ser un conte per la banyera. Encara el tenim! I ara hi juga la Júlia. Ja amb mesos, per casa van anar voltant contes de roba, de fàcil manipulació. Els contes són un objecte més de l’entorn dels més petits. Poc a poc, en l’etaIMG_2965pa que ara es troba la petita (té 11 mesos) doncs el què fa és: mossegar-lo, arrossegar-lo, mirar-lo (sovint del revés), li dóna cops… A mesura que l’infant va creixent, ja és capaç de manipular els contes d’una manera més precisa i curosa: pot passar pàgines, observar les imatges, compartir-lo amb l’adult… Tot això el farà gaudir d’aquest objecte que li parla a través de l’adult i és gràcies a aquesta interacció carregada de fort contingut emotiu (mirades, to de veu, carícies…) que aquest objecte acaba esdevenint la joguina preferida de l’infant.

Els nens/es petits, utilitzen tots els sentits per llegir, per això buscarem contes: de tocar, d’escoltar, de mirar, amb petites sorpreses (els que fan sons els hi encanta!…).

A casa, des que l’Arnau era ben petit, tenim l’hàbit i rutina de llegir un conte o dos (sinó són molt llargs) abans d’anar a dormir. Abans de l’arribada de la petita, fèiem que un dia l’explicava el pare i l’altre la mare… però ara la mare ho fa més quan pot, o quan anem a la biblioteca a agafar algun conte i el mirem i l’expliquem a la tarda. Així que el pare és qui cada dia explica un conte. Però val a dir que, fa un temps, que el pare a vegades no explica cap conte (per desig de l’Arnau), i el que explica són històries fantàstiques! Li encanten! Sobretot quan es posen amb el lot sota els llençols.

Els contes, les històries, preparen l’infant per a les imatges mentals. Crea una etapa de desenvolupament de la imaginació, i per preparar-lo per gaudir. Els contes infantils formen part de imaginació que s’adapta a la capacitat de comprensió de la infància (perquè és molt creativa, perquè està plena de personatges fantàstics, etc.).

Com és el racó del conte que tenim a casa? Doncs molt senzillet, terra tou, un sofaret petit (tot i que sovint seu a terra o sobre algun coixí), i els contes es troben guardats en caixes de cartró (drets com a la biblioteca). Alhora d’escollir un conte, fa gràcia com fa moure els contes, sembla un autèntic homenet seleccionant allò que li interessa depenent del tema que li passa pel cap. Ja fa un temps també, que l’Arnau passa estones a la seva habitació tranquil·let en el seu raconet, endinsant-se així dins el món de la fantasia.

Tot i tenir el seu racó de contes a la seva habitació, també tenim contes al menjador… i ara s’estrena amb el raconet, la petita de casa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s