Dies enrere, vaig rescatar de l’armari, una maleta de fusta molt especial. El contingut de la maleta, uns blocs lògics que vaig fer juntament amb altres companyes quan feia la carrera de magisteri. Quan li vaig ensenyar a l’Arnau, de seguida hi va voler jugar, i vàrem fer la gran parada a terra, tot mostrant-li el material i en què consistia això dels blocs lògics.

Les mates! Aquestes ajuden a les criatures a: adaptar-se al medi, guanyar autonomia, combinar diferents punts de vista, treballar en equip i confiar en les seves pròpies capacitats per influir sobre el món. I els blocs lògics són un conjunt de figures que podem agrupar segons diferents atributs i podem començar a fer-los servir a P3.

Els blocs lògics més coneguts són els blocs lògics de Dienes (a internet hi ha molta informació) en els que hi ha quatre formes diferents: quadrat, triangle, cercle i rectangle. Aquestes formes poden ser de color blau, vermell o groc. A més poden ser grans o petites; gruixudes o primes.

Amb els blocs lògics podem jugar a fer agrupacions segons una condició o més d’una condició, per exemple: trobar els cercles que siguin petits i blaus; o fer seriacions. Es pot anar augmentant el nivell de dificultat a mesura que els infants van adquirint els coneixements i les estratègies lògiques. Així que, començarem sempre distingint només un atribut i, poc a poc, anirem introduint atributs, també es pot anar incorporant les etiquetes negatives, etc… Els blocs lògics donen molt de joc.

Els que nosaltres tenim a casa, són blocs de samarretes i pantalons, de tres colors (blau, vermell i groc), de tres mides: gran, mitjà i petit, i amb tacte: suau i rugós.

Al començament de jugar-hi vaig començar a posar-li un parell de condicions, després vaig anar augmentant la dificultat, vaig afegir les etiquetes negatives, i un cop assolits un gran grapat de propostes, vam afegir al joc els daus, aquests eren els qui manaven les condicions. Després ja, el vaig deixar a ell sol que experimentés, joc lliure, on ell mateix es va crear el seu propi joc.IMG_3633

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s