• Tens aquest post en català i castellà.
 • Tienes este post en catalan y castellano.

CATALÀ:

Ahir vaig passar un gran dia. La Granja Escola va organitzar una Jornada d’Educació Emocional per com introduir aquest tema a l’aula, una jornada on s’explicaria i es donarien eines pràctiques a més de poder-ho observar en un grup d’infants i a més, poder experimentar nosaltres mateixos algunes de les activitats.

La jornada va transcorre d’aquesta manera:

-Rebuda de directors/es, coordinadors/es, mestres a La Granja: Sorpresa per l’amabilitat i el bon rotllo que transmetien, sí, sorpresa gratament per les vibracions positives que em van arribar ja només sortir del cotxe i posar el peu a terra en aquell lloc.

Ens van donar les acreditacions i el material, i ens van convidar a un saló preciós, amb una sortida a una terrassa immensa i súper cuidada (em vaig enamorar de la senzillesa de les cortines de la terrassa), allà al saló hi havia un súper esmorzar, un luxe! Era impossible no sentir-te atès, cuidat.

 

Llavors va venir la Cristina Gutiérrez, la directora de La Granja, es va presentar i ens va situar una mica per avançar-nos el què allà viuríem al llarg de la jornada.

-Xerrada, de com es pot aplicar l’educació emocional a l’escola. L’experiència de La Granja:

img_0351.jpg

Què dir d’aquest moment… moltes coses bullien dintre la panxa, dintre el cap…

Un gran tema va ser la POR. Sovint aquesta ens domina, és qui decideix, i la Cristina va repetir al llarg de la jornada “QUE LA VALENTIA SIGUI MÉS GRAN QUE LA TEVA POR”, “LA VALENTIA ÉS SUPERAR LA POR”. I doncs, què ens frena?

La Granja Escola a través de l’assaig-error ha trobat un mètode que funciona, i una de les coses que de seguida em va cridar l’atenció, és el fet que NO ensenyen, a La Granja PREGUNTEN!!!

Com va ser la nostra escolarització? Tu tornaries a l’escola de nou si mires enrere? Jo no!!! No em van demanar mai res. La Cristina va molt ben explicar, “ens passem la vida asseguts i avaluats, a infantil, a primària, a batxillerat, cicles formatius, uni…”. Un examen sempre ha determinat si érem bons o no, sempre ens han recalcat el que fèiem malament amb “boli” vermell és clar, que es vegi bé el que fem malament. Però, i allò que fem bé? Com ho reforcem? Ho diem? Ens ho diem a nosaltres mateixos? Ho diem als nens i nenes? Ho diem als nostres companys/es? Tenim un currículum que “apreta”, mil continguts a “ensenyar” i a “assolir”, però com bé va dir la Cristina, “de què li servirà a un infant saber les capitals, saber on és París si no sap qui és ell?“.

“QUE LA VALENTIA SIGUI MÉS GRAN QUE LA TEVA POR”… allò anava sortint, i allò anava ressonant…

IMG_0358

COSES QUE VAN ANAR SORTINT A LA XERRADA:

 • Sense emoció no hi ha aprenentatge.
 • La motivació de fora a dins, em va agradar l’exemple del “Dalsy” 😉
 • Un conflicte és un munt de coses que passen.
 • L’ART DE FER PREGUNTES!
 • Utilitzar més la metàfora.
 • Asserenar, perquè van tant accelerats els infants? Amb la pressa no entra res!

“Qui ha decidit viure amb presses, nosaltres o ells?”. Aquesta pregunta em va tocar molt…

I si a partir d’ara em centro a saber en què brillo? En saber, en què sóc bo? I si em centro en el que ja tinc i no en el que no tinc. Enfoca’t en allò que sí ets bo!!!

Amb tot això i més al cap, era hora d’anar a observar un grup de nens i nenes, però una grata sorpresa em va sorprendre, trobar l’Alba, educadora dels més petits de La Granja, companya de tribu des de fa ja uns quants anys, Alba, si em llegeixes, -hola!!! hihihihi 🙂

– Vam anar a observar un grup de nens i nenes. Vam estar observant la tasca de l’educador que els acompanyava. Sense paraules. Important eliminar del nostre vocabulari la paraula “problema”, la transformem en un REPTE?

 

– Hora de realitzar nosaltres l’activitat pràctica, per experimentar la metodologia de La Granja:

“LA VALENTIA ÉS SUPERAR LA POR”… allò anava sortint, i allò anava ressonant…

“ÉS FÀCIL QUAN NO DEIXES D’INTENTAR”…

Hora d’anar a dinar, però una altra sorpresa, trobar en Quique a La Granja i poder-lo saludar va ser bonic, i veure com s’emportava els cavalls… el que nosaltres feia una hora que fèiem, ell en un moment va mostrar-nos el seu pas ferm, mirant sempre endavant, SENSE POR. Quique, si me lees, -¡hola!!! jijijijiji 🙂

– Dinar. Això és el que teníem a les taules…

 

De fet, tota La Granja estava plena de missatges per despertar…

 

Ah! No puc oblidar-me de dir que la Cristina ens va convidar a veure la cuina, el personal que hi havia treballant, excel·lent tracte, amables i propers, i quin menjar! Va ser deliciós, gràcies per cuidar-nos la panxona 😉

És com bastant impossible quedar-te només amb una cosa de la jornada d’ahir, per mi va ser màgic, el lloc i les persones em van impregnar del seu caliu, de la seva màgia, de les seves vibracions, només feia que pensar en portar als meus fills allà a viure un dia d’experiències i aventures (ja ho tinc en marxa 🙂 , a portar el meu marit, a portar les persones que estimo. S’ha de viure. Quina essència tot plegat.

Vam poder compartir dia amb altres mestres, amb persones sorprenents i amb molta experiència i sobretot molt observadores…

IMG_7559

Gràcies a tot l’equip de La Granja Escola per la Jornada d’ahir. Vaig poder interactuar una mica amb la Belén, la Laura, la Lídia, saludar a l’Alba, en Quique… gràcies a tots!

IMG_0357

I gràcies a tu Cristina, autèntica i dient les coses sin “tapujos”. Gràcies per tot, per la conversa del dinar i els teus consells.

IMG_7588

Gràcies a tu Rut, per compartir aquest dia amb mi.

I gràcies a la vida per donar-me l’oportunitat de poder viure aquesta experiència.

Agraïda, sempre agraïda.

Cristina (Marona de colors – mami de colores)

P.D.: “QUE LA VALENTIA SIGUI MÉS GRAN QUE LA TEVA POR”, “NO JUTJIS A QUI T’ESTÀ JUTJANT”, “QUI HA DECIDIT VIURE AMB PRESSES, NOSALTRES O ELLS?”.

 

 

CASTELLANO:

Ayer pasé un gran dia. La Granja Escola organizó una Jornada de Educación Emocional para introducir este tema en el aula, una jornada donde se explicaria y se darían herramientas prácticas además de poder observar un grupo de niños y niñas, y además, poder experimentar nosotros mism@s algunas actividades.

La jornada transcurrió de esta manera:

-Recibimiento de directores/as, coordinadores/as, maestr@s a La Granja: Sorprendida por la amabilidad y el buen rollo que transmetían, sí, sorprendida gratamente por las vibraciones positivas que me llegaron ya solo salir del coche y poner el pié en aquel lugar.

Nos dieron las acreditaciones y el material, y nos invitaron a un salón precioso, con una salida a una terrazita immensa y súper cuidada (me enamoré de la sencillez de las cortinas de la terraza), allí en el salón, había un súper desayuno, un lujo! Era imposible no sentirse atendid@, cuidad@.

 

Luego vino Cristina Gutiérrez, la directora de La Granja, se presentó y nos situó un poco avanzándonos lo que viviríamos a lo largo de la jornada.

-Charla, de como se puede aplicar la educación emocional en la escuela.  La experiencia de La Granja:

img_0351.jpg

Qué decir de ese momento… muchas cosas hervian dentro de la barriga, dentro de la cabeza…

Un gran tema fué el MIEDO. Muchas veces este nos domina, es quién decide, y Cristina repitió a lo largo de la jornada “QUE LA VALENTIA SEA MÁS GRANDE QUE TU MIEDO”, “LA VALENTIA ES SUPERAR EL MIEDO”. Entonces, ¿qué nos frena?

La Granja Escola a través del ensayo-error ha encontrado un método que funciona, y una de las cosas que enseguida me llamaron la atención, es el hecho que NO enseñan, en La Granja PREGUNTAN!!!

¿Como fué nuestra escolarización? ¿Tu volverías a la escuela de nuevo si miras atrás? Yo no!!! No me dijeron nunca nada. Cristina explicó muy bien, “nos pasamos la vida sentados y avaluados, en infantil, en primària, en batchillerato, ciclos formativos, uni…”. Un examen siempre ha determinado si éramos buenos o no, siempre nos han recalcado lo que hacíamos mal con “boli” rojo claro, que se vea bien lo que hacemos mal. Però, ¿y aquello que hacemos bien? ¿Como lo reforzamos? ¿Lo decimos? ¿Nos lo decimos a nosotr@s mismos? ¿Se lo decimos a l@s niñ@s? ¿Lo decimos a l@s compañer@s? Tenemos un currículum que “aprieta”, mil contenidos a “enseñar” y a “alcanzar”, pero como bien dice Cristina, “¿de qué le servirá a un/una niño/a saber las capitales, saber donde está París si no sabe quién es él/ella?“.

“QUE LA VALENTIA SEA MÁS GRANDE QUE TU MIEDO”… aquello iba saliendo, aquello iba resonando…

IMG_0358

COSAS QUE FUERON SALIENDO EN LA CHARLA:

 • Sin emoción no hay aprendizaje.
 • La motivación de fuera a dentro, me gustó el ejemplo del “Dalsy” 😉
 • Un conflicto es un montón de cosas que suceden.
 • EL ARTE DE HACER PREGUNTAS!
 • Utilizar más la metáfora.
 • Serenar, ¿porqué van tan acelerados l@s niñ@s? Con la prisa no entra nada!

“¿Quién ha decidido vivir con prisas, nosotros o ell@s?”. Esta pregunta me tocó mucho…

¿Y si a partir de ahora me centro a saber en qué brillo? En saber, ¿en qué soy bueno? Y si me centro en lo que ya tengo y no en lo que no tengo. ¡¡¡Enfocate en eso que sí eres bueno!!!

Con todo esto y más en la cabeza, llegó la hora de ir a observar un grupo de niñ@s, pero  una grata sorpresa me sorprendió, encontrarme a Alba, educadora de los más pequeñines de La Granja, compañera de tribu des de hace ya unos cuantos años, Alba, si me lees, -hola!!! jijijijiji 🙂

– Fuimos a observar un grupo de niños y niñas. Estuvimos observando el trabajo del educador que los acompañaba. Sin palabras. Importante eliminar de nuestro vocabulario la palabra “problema”, ¿la transformamos en un RETO?

 

– Hora de realizar nosotr@s la actividad práctica, para experimentar la metodologia de La Granja:

“LA VALENTIA ES SUPERAR EL MIEDO”… aquello iba saliendo, i aquello iba resonando…

“ES FACIL CUANDO NO DEJAS DE INTENTAR”…

Hora del almuerzo, pero otra sorpresa, encontrar a Quique en La Granja y poder saludarlo fué bonito, y ver como se llevaba a los caballos… lo que nosotr@s hacia una hora que practicábamos, él en un momento mostró su paso firme, mirando siempre hacia delante, SIN MIEDO. Quique, si me lees, -¡hola!!! jijijijiji 🙂

– Almuerzo. Esto es lo que teníamos en las mesas…

 

De hecho, toda La Granja estaba llena de mensajes para despertar…

 

¡Ah! No puedo olvidar de decir que Cristina nos invitó a ver la cocina, el personal que estaba trabajando, excelente trato, amables y cercanos, ¡y qué comida! Fué delicioso, gracias por cuidarnos la barriga 😉

Es como bastante imposible quedarte solo con una cosa de la jornada de ayer, para mi fué mágico, el lugar, y las personas me impregnaron de su cariño, de su magia, de sus  vibraciones, solo hacia que pensar en llevar a mis hijos a vivir un día de experiencias y aventuras (ya lo tengo en marcha 🙂 , a llevar a mi marido, a llevar a las personas que quiero. Se tiene que vivir. Qué esencia todo!

Pudimos compartir el día con otr@s maestr@s, con personas sorprendentes y con mucha experiencia y sobretodo muy observadores…

IMG_7559

Gracias a todo el equipo de La Granja Escola por la Jornada de ayer. Pude interactuar un poco con Belén, Laura, Lídia, saludar a Alba, Quique… ¡gracias a tod@s!

IMG_0357

Y gracias a ti Cristina, auténtica y diciendo las cosas sin “tapujos”. Gracias por todo, por la conversación del almuerzo y tus consejos.

IMG_7588

Gràcies a tu Rut, per compartir aquest dia amb mi 😉

Y gracias a a la vida por darme la oportunidad de poder vivir esta experiencia.

Agradecida, siempre agradecida.

Cristina (Marona de colors – mami de colores)

P.D.: “QUE LA VALENTIA SIGUI MÉS GRAN QUE LA TEVA POR”, “NO JUZGUES A QUIÉN TE ESTÁ JUZGANDO”, “¿QUIÉN HA DECIDIDO VIVIR CON PRISAS, NOSOTROS O ELLOS?”.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s