POST EN CATALÀ

Amb la tornada a l’escola, arriben els horaris, les rutines, i qui en tingui, les extraescolars…

Saber quines activitats ens esperen en el dia a dia, normalment als infants els fa sentir segurs, i perquè no dir-ho, als adults també.

I un recurs que ens pot ajudar tan a casa com a l’escola, és creant el nostre propi horari setmanal. Aquest horari a més, ens ajudarà a orientar-nos i organitzar les tasques de cada dia.

LRTQ1524

Saber organitzar-se des de petits i seguir un ordre, ajuda als nens i nenes a:

  • Anticipar-se a l’acció.
  • A integrar i comprendre el dia a dia.
  • Dona seguretat, aquesta s’aconsegueix en bona part a través de la quotidianitat.
  • Afavoreix l’autonomia: per exemple, si un infant té psicomotricitat, se li pot demanar que prepari el xandall, vambes, motxilla… El mateix per preparar les extraescolars.
  • A situar-se en el temps: per exemple, si avui som dilluns, demà serà…?

Tot això és aprenentatge!!!

Com diu el currículum i orientacions d’educació infantil (segon cicle) del departament d’ensenyament: L’organització de les activitats quotidianes, de cada dia, i la seva seqüenciació ordenada són elements educatius molt importants. Permeten organitzar l’activitat i la situació en el temps i l’espai.

Recordar que també hem de ser flexibles, i si un dia no es pot fer quelcom que està establert a l’horari sigui pel motiu que sigui, doncs no passa res.

Per fi, la petita de casa quan demani: -Què em toca avui?, –Quants dies falten per anar a rítmica?… Pot a partir de ja, mirar-ho ella mateixa, i si cal, la figura de l’adult serà la d’acompanyar en el que necessiti per dubtes o qüestions que sorgeixin.

Ah, i no ens oblidem que encara que no ho posi a l’horari, “el joc és l’activitat per excel·lència de l’infant, és una activitat natural i també un dret universal reconegut per la Declaració dels Drets de l’Infant de l’ONU (1959), necessària per al seu desenvolupament integral (intel·lectual, psicomotor, sensorial, social i emocional). Text del currículum i orientacions d’educació infantil (segon cicle) del departament d’ensenyament.

En aquest post, trobareu imatges per poder crear el vostre horari, també els dies de la setmana. I ho podeu organitzar de la manera que us vagi bé.

Nosaltres l’hem elaborat junts, així n’hem parlat, del què posa a sota dels dibuixos (interès per la lectura), del nom dels dies de la setmana, les estacions, les festes, les tradicions,… podeu organitzar-ho com us vagi millor. I està tot enganxat amb velcro per posar i treure fàcilment. A mesura que va passant el temps i van entenent el funcionament del calendari i l’horari, es poden afegir els números, un espai per posar el mes, etc…

Esperem que us sigui útil i que si l’utilitzeu ens ho feu saber.

Podeu descarregar-vos el material aquí:

Dies de la setmana

Dibuixos horari setmanal

Dibuixos horari setmanal 2

Dibuixos horari setmanal 3

Dibuixos horari setmanal 4

 

Marona de colors 🙂

(Em podeu trobar també al facebook i a IG)

 

POST EN CASTELLANO

Con la vuelta al cole, llegan los horarios, las rutinas, i quién los tenga, las extraescolares…

Saber qué actividades nos esperan en el día a día, normalmente a los más pequeños les hace sentirse seguros, y por qué no decirlo, a los adultos también.

Y un recurso que nos puede ayudar tanto en casa como en la escuela, es creando nuestro propio horario semanal. Este horario además, nos ayudará a orientarnos y organizar las tareas de cada día.

LRTQ1524

Saber organizarse des de pequeños y seguir un orden, ayuda a los niños y a las niñas a:

  • Anticiparse a la acción.
  • A integrar y comprender el día a día.
  • Da seguridad, esta se consigue en buena parte a través de la cotidianidad.
  • Favorece la autonomía: por ejemplo, si un/a niñ@ le toca psicomotricidad, se le puede pedir que prepare el/ella el chándal, bambas, mochila… Lo mismo para preparar las extraescolares
  • A situarse en el tiempo: por ejemplo, si hoy somos lunes, mañana será…?

 

¡Todo es un aprendizaje!

Como dice el currículum y orientaciones de educación infantil (segundo ciclo) del departament d’ensenyament: La organización de les actividades cuotidianas, de cada día, y su secuenciación ordenada son elementos educativos muy importantes. Permiten organizar la actividad y la situación en el tiempo y espacio.

Recordar que también tenemos que ser flexibles, y si un día no se puede hacer algo que está establecido en el horario sea por el motivo que sea, pues no pasa nada.

Ahora por fin, cuando la pequeña de la casa pregunte: -¿Qué me toca hoy?, -¿Cuántos días faltan para ir a rítmica?… Puede a partir de ya, mirarlo ella misma, y si hace falta, la figura del adulto será la de acompañar en lo que necesite para dudas y cuestiones que salgan.

Ah, iy no nos olvidemos que aunque no lo ponga en el horario, “el juego es la actividad por excelencia del/de la niño/niña, es una actividad natural y también un derecho universal reconocido por la Declaración de los Derechos de los niños de la ONU (1959), necesaria para su desarrollo integral (intelectual, psicomotor, sensorial, social y emocional). Texto del currículum y orientaciones de educación infantil (segundo ciclo) del departament d’ensenyament.

En este post, encontraréis imágenes para poder crear vuestro horario. Y lo podéis organizar de la manera que os vaya mejor.

Nosotros lo hemos elaborado juntos, así lo hemos hablado, de lo que pone debajo de los dibujos (interés por la lectura), del nombre de los días de la semana, las estaciones, las fiestas, las tradiciones,… podéis organizarlo como queráis. Está  pegado con velcro adhesivo para poner y quitar fácilmente. A medida que vaya pasando el tiempo y van entendiendo el funcionamiento del calendario y el horario, se pueden añadir los números, un espacio para poner el mes, etc…

Espero que os sea útil y que si lo utilizáis nos lo hagáis saber.

Podéis descargar las imágenes aquí (los nombres son el catalan):

Dies de la setmana

Dibuixos horari setmanal

Dibuixos horari setmanal 2

Dibuixos horari setmanal 3

Dibuixos horari setmanal 4

 

Marona de colors – Mami de colores 🙂

(Me puedes encontrar también en facebook y en ig)

 

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s