POST EN CATALÀ

“Jugar és la forma més elevada d’investigació”. Albert Einstein.

El joc és un moment on es pot veure l’infant com construeix el seu propi aprenentatge. Si a més, el joc és lliure, serà un plaer enorme on poder descobrir, i on l’infant desenvolupa infinitat de capacitats.

Això es pot veure molt en el joc simbòlic. Si observem els nens i les nenes, veurem que el seu joc és “fer com si…”, és a dir, els infants recreen situacions que han vist o s’imaginen, fan com si estigués passant realment, i ells i elles són els autèntics protagonistes de la història que van recreant a mesura que van jugant.

IMG_3461

Per tant, en el joc simbòlic s’estimula la imaginació i la creativitat d’una manera natural i espontània, on a més a més, els petits donen vida a infinitat de materials que transformen de manera màgica, on una caixa de cartró pot ser per exemple una caixa registradora.

El joc simbòlic es pot donar entre els dos anys i els sis o vuit anys, això segons l’interès de cada nen i nena.

El joc simbòlic aporta als infants:

 • Capacitat comunicativa: doncs el llenguatge és quelcom important. L’infant mentre parla va creant el seu propi aprenentatge i és com si anés prenent consciència mica en mica d’allò que va verbalitzant es va fent realitat mentre va jugant. Importància tant del llenguatge verbal com el gestual.
 • Organització: mentre juga, l’infant organitza el seu espai, els seus materials, i ho disposa tot segons les seves necessitats del moment.
 • Socialització: els infants necessiten compartir el joc, les seves emocions, les seves experiències i vivències amb els seus iguals. Necessiten sentir-se acompanyats, i un joc compartit fa que estableixin normes i rols que faran que treballin també el respecte, la paciència i la tolerància cap als altres.

 

 • Rols: compartir rols. Els infants són grans imitadors, i en el seu joc podrem veure quins rols estan desenvolupant en el seu fer. Quines normes i regles estableixen entre iguals, lideratges, etc.
 • Imaginació i creativitat: sorgeixen de manera natural i espontània.
 • Manipulació, experimentació: enriquiment tot descobrint sensacions a través dels sentits; veure, tocar, escoltar, olorar,…
 • Moviment: saltar, córrer, enfilar, apilar,… sense moviment no hi ha aprenentatge. Els infants necessiten tocar per assimilar el coneixement, i en edats petites tot ha de ser sensorial per entendre el món que habita.
 • Aprenentatge i evolució diferents llenguatges: plàstic, lògic-matemàtic, llenguatge escrit…

I un exemple que poso de joc simbòlic, és el de la botigueta, on es posen en funcionament una sèrie de capacitats com:

 • Reconeixement nombres, comparació objectes més o menys valor, classificació objectes (productes), ordenació per mides, preus…, recollir dades, correspondència en pagar una moneda per cada objecte comprat, improvisació a mesura que va evolucionant el joc, sumar quantitats senzilles, descomposició números per exemple: de quantes maneres podem fer el 3, etc.

 

Consells per crear un raconet de la botigueta:

 • Que siguin ells que el creïn (aprenentatge significatiu).
 • Que els productes i objectes siguin reals.
 • Que siguin ells mateixos els que escriguin el valor dels productes, creació d’etiquetes, enganxar-ho als productes. Creació de cartells. (Practiquem la lectoescriptura).
 • Crear ells mateixos les monedes amb diferents valors (fins al 5). (Practiquem les mates).

IMG_5343

 • Crear llistes de la compra (Practiquem el llenguatge escrit).

 

Paper de l’adult (tant a casa com a l’escola):

Observar, participar si ens ho demanen, ajudar a relacionar elements de joc sempre i quan ens convidin al seu joc, no criticar (ni jutjar), no dirigir el joc, deixar fer, canviar la nostra mirada, estar presents, deixar fluir, deixar temps, seguir el ritme de cada infant, encuriosir, contemplar, parar, acompanyar, observar.

Heus aquí unes quantes fotografies de la botigueta creada a casa aprofitant que ens van arribar unes quantes caixes de caldo Aneto, d’aquí va sorgir la idea de fer una botiga, doncs teníem molts productes Aneto i ens vam posar per feina, i a partir d’aquí vam començar a guardar altres productes per dur a terme la botiga. I és que als infants el que més els agrada és jugar, manipular, experimentar amb allò que coneixen, amb productes reals.

 

I vosaltres, jugueu a la botigueta a casa o a l’escola? Us animo a explicar la vostra experiència.

Espero que us hagi agradat i us animeu a crear la vostra botigueta si encara no la teniu.

Gràcies, gràcies, gràcies,

Marona de colors 🙂

 

POST EN CASTELLANO

 

Jugar es la forma más elevada de investigación”. Albert Einstein.

El juego es un momento donde se puede ver al niño/a como construye su propio aprendizaje. Si, además, el juego es libre, será un placer enorme donde poder descubrir, y donde el niño/a desarrollará infinidad de capacidades.

Esto se puede ver mucho con el juego simbólico. Si observamos los niños y las niñas, veremos que su juego es “hacer como si…”, es decir, los niños/as recrean situaciones que han visto o se imaginan, hacen como si estuviera pasando realmente, y ellos y ellas son los auténticos protagonistas de la historia que van recreando a medida que van jugando.

IMG_3461

Por lo tanto, en el juego simbólico se estimula la imaginación y la creatividad de una manera natural y espontánea, donde, además, los pequeños/as dan vida a la infinidad de materiales que transforman de manera mágica, donde una caja de cartón puede ser por ejemplo una caja registradora.

El juego simbólico se puede dar entre los dos años y entre los seis y ocho, esto según el interés de cada niño y niña.

El juego simbólico aporta a los niños y niñas:

 • Capacidad comunicativa: el lenguaje es algo muy importante. El niño/a mientras habla va creando su propio aprendizaje y es como si fuera tomando consciencia poco a poco de aquello que va verbalizando que se va haciendo realidad mientras va jugando. Importancia tanto del lenguaje oral como el gestual.
 • Organización: mientras juega, el niño/a organiza su espacio, sus materiales, y lo dispone todo según sus necesidades del momento.
 • Socialización: l@s niñ@s necesitan compartir el juego, sus emociones, sus experiencias y vivencias con sus iguales. Necesitan sentirse acompañados, y un juego compartido hace que establezcan normas y roles que harán que trabajen también el respeto, la paciencia y la tolerancia hacia los demás.
 • Roles: compartir roles. L@s niñ@s son grandes imitadores, y en su juego podemos ver qué roles están desarrollando en su hacer. Qué normas y reglas establecen entre iguales, liderazgos, etc.
 • Imaginación y creatividad: surgen de manera natural y espontánea.
 • Manipulación, experimentación: enriquecimiento mientras van descubriendo sensaciones a través de los sentidos: ver, tocar, escuchar, oler, …
 • Movimiento: saltar, correr, enhebrar, apilar, sin movimiento no hay aprendizaje. L@s niñ@s necesitan tocar para asimilar el conocimiento, y en edades pequeñas todo tiene que ser sensorial para entender el mundo que habita.
 • Aprendizaje y evolución de diferentes lenguajes: plástico, lógico-matemático, ático, lenguaje escrito…

Y un ejemplo que pongo con el juego simbólico, es el de la tienda o supermercado, donde se ponen en funcionamiento una serie de capacidades como:

 • Reconocimiento números, comparación objetos más o menos valor, clasificación (productos), ordenación por tamaños, precios…, recoger datos, correspondencia en pagar una moneda por cada objeto comprado, improvisación a medida que va evolucionando el juego, sumar cantidades sencillas, descomposición números, por ejemplo: de cuantas maneras podemos hacer el 3, etc.

 

Consejos para crear un rinconcito de la tienda o el supermercado:

 • Que sean ell@s los que tengan que crear (aprendizaje significativo).
 • Que los productos y objetos sean reales.
 • Que sean ell@s mismos los que escriban el valor de los productos, creación de etiquetas, pegarlo en los productos. Creación de carteles. (Practicamos la lectoescritura)
 • Crear ell@s mismos las monedas con diferentes valores (hasta el 5). (Practicamos matemáticas).

IMG_5343

 • Crear listas de la compra (Practicamos el lenguaje escrito).

 

Papel del adulto (tanto en casa como en la escuela):

Observar, participar si nos lo piden, ayudar a relacionar elementos de juego siempre y cuando nos inviten a su juego, no criticar (ni juzgar), no dirigir el juego, dejar hacer, cambiar nuestra mirada, estar presentes, dejar fluir, dejar tiempo, seguir el ritmo de cada niño/a, crear curiosidad, contemplar, parar, acompañar, observar.

Y aquí unas cuantas fotografías de la tienda creada en casa aprovechando que nos llegaron unas cajas de caldo Aneto, de aquí surgió la idea de hacer una tienda, pues teníamos muchos productos Aneto y nos pusimos al lio, y a partir de aquí empezamos a guardar otros productos para llevar a cabo la tienda. Y es que a l@s peques lo que más les gusta es jugar, manipular, experimentar con aquello que conocen, con productos reales.

¿Y vosotros, jugáis a la tienda o supermercado en casa o en la escuela? Os animo a explicar vuestra experiencia.

Espero que os haya gustado y os animéis a crear vuestra tienda si aún no la tenéis.

Gracias, gracias, gracias,

Marona de colors_mamidecolores 😊

 

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s